חיפוש
דלג על חיפוש
לחיפוש ביטוי מדוייק הוסף גרשיים
תוכן העמוד
דלג על תוכן העמוד

אלופציה אריאטה: פתאום מוקדים של קרחת

סימני התקרחות בקרקפת הם המאפיין הבולט של מחלה אוטואימונית התוקפת את זקיקי השיער – אלופציה אריאטה. אין טיפול המרפא את המחלה, אולם ניתן לטפל בתסמינים של המחלה וברוב המקרים עם השנים היא חולפת מעצמה
פורסם: 27.05.14 | עודכן: 24.06.14

  אלופציה אריאטה (Alopecia Aaeata), הידועה גם בשמה העברי קרחת סגלגלה, היא מחלת עור שכיחה, המתבטאת באובדן שיער מוקדי בקרקפת או בכל מקום אחר בגוף. המחלה מתחילה בדרך כלל באובדן שיער במוקד קטן עגול, אחד או יותר. באלופציה אריאטה זקיקי השיער נעשים קטנים מאוד ומאטים מאוד את ייצור השערה, כך שהם אינם מצמיחים אף שערה הנראית לעין מעל העור במשך חודשים או שנים.

מהם סוגי המחלה ומהם המאפיינים הצורניים של אלופציה?
תצורת הטלאים, עם נגעים עגולים או אליפטיים בקרקפת, היא התצורה השכיחה ביותר לאלופציה. תצורות נדירות יותר הן: תצורת הפסים (רטיקולרית) עם התקרחות קווית; תצורה רקתית עם פסי התקרחות בצדי הקרקפת או התקרחות קדמית ותצורה דיפוזית עם הידללות של השיער בכל הקרקפת אך ללא נגעים ספציפיים.

אם אבדן השיער הוא חלקי, מדובר אלופציה אריאטה. אם מדובר באבדן שיער מלא, המחלה מכונה אלופציה טוטליס (Alopecia totalis). אלופציה מוחלטת (Alopecia universalis) פוגעת בכל האזורים שבהם צומח שיער.

מאפיין נוסף שעשוי ללוות את המחלה מתבטא בפגיעה בציפורניים. מעורבות ציפורניים קיימת רק בחלק מהמקרים – בציפורן אחת, בחלק מהציפורניים או בכולן. הפגיעה בציפורניים יכולה להקדים את ההתקרחות, להופיע במקביל אליה או בעקבותיה.

האם ההתקרחות היא לתמיד?
זקיקי השיער נשארים חיים בכל צורות המחלה ולכן הם יכולים לשוב ולהצמיח שיער תקין באופן ספונטני או תחת טיפול - אפילו לאחר שנים רבות.

מהם הגורמים למחלה?
אלופציה היא ככל הנראה מחלה אוטואימונית, שבה המערכת החיסונית בגוף מגיבה מסיבה לא ידועה לאחד ממרכיבי השערה, כיוון שהיא מזהה אותו בטעות כגורם מזהם. כתוצאה מכך נוצר תהליך דלקתי, המביא לאובדן השערה.

האם אלופציה אריטאה נפוצה יותר בבנים?
לא, המחלה מופיעה בשני המינים באופן שווה.

האם אלופציה אריטאה היא מחלת ילדים?
אלופציה אריטאה היא מחלת עור שיכולה להופיע בכל גיל, אך היא שכיחה יותר בילדים ומבוגרים צעירים.

האם המחלה מדבקת?
אלופציה אריטאה אינה מחלה מדבקת.

האם אלופציה אריטאה  יכולה לחזור?
כן, הישנות המחלה תיתכן גם לאחר צמיחת שיער מלאה.                                                                                                       

איך מרפאים אלופציה? 
יש מגוון טיפולים אפשריים באלופציה אריאטה, המביאים לצמיחת שיער מחודשת. עם זאת, אין טיפולים המרפאים את המחלה. מטרת הטיפולים היא לעורר את זקיק השערה לייצר שיער, אולם הטיפול אינו מונע הופעת מוקדי התקרחות חדשים.

אחד הטיפולים למחלה הוא מתן זריקות מקומיות של קורטיזון, הניתנות באזור מוקד הנשירה וסביב אזורי העור החשופים. אם הטיפול שנקבע הוא אכן הזרקות, הוא ייעשה בעזרת מכשיר הנקרא  דרמוג'ט. מכשיר הדרמוג'ט הוא מזרק ללא מחט, והוא הפועל על לחץ אוויר.

מה צריך לדעת לפני הטיפול בדרמוג'ט?
  
הטיפול ניתן פעם בחודש. יש להגיע ביום הטיפול כשהראש נקי לאחר חפיפה ללא ג'ל או חומר אחר. לאחר הטיפול אין לחפוף את הראש במשך 24 שעות.

האם יש לטיפול תופעות לוואי?
תופעות הלוואי הן מועטות ומסתכמות בכאב או בדימום מקומי קל בחלק מהמקרים. לעתים יופיע שקע באזור ההזרקה, תופעה שלרוב חולפת מעצמה.

 

ד"ר דני בן אמתי הוא מומחה לרפואת עור בילדים ומנהל יחידת העור במרכז שניידר

עבור לתוכן העמוד