פריצת דרך בפרויקט הלבלב המלאכותי

לראשונה בעולם ביוזמת והובלת מומחי מרכז שניידר: ניסוי פרויקט הלבלב המלאכותי שנועד לתת פתרון ממשי לחולים בסוכרת, התקיים באמצעות טאבלט בבתי הילדים המטופלים ובשגרת חייהם במשך שלושה ימים רצופים
פורסם: 09.06.14 | עודכן: 14.05.15
  בשורה משמחת לחולים בסוכרת נעורים: לראשונה בעולם, ביוזמת והובלת מומחי המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, התקיים בהצלחה ניסוי פרויקט הלבלב המלאכותי, בבתי הילדים החולים בסוכרת ובשגרת חייהם הרגילה, באמצעות טאבלט.

מדובר בקפיצת מדרגה משמעותית בהתקדמות פרויקט פיתוח הלבלב המלאכותי, הנועד לתת פתרון ממשי לחולים בסוכרת, באמצעות שילוב המערכת בחייו הרגילים של הילד. ניסוי זה מהווה אבן דרך משמעותית בהפיכת הטכנולוגיה פורצת הדרך לכדי מוצר רפואי שיהיה זמין לכל מי שלוקה בסוכרת  נעורים (סוכרת סוג 1).

הניסוי התקיים בפעם הראשונה במשך שלושה ימים רצופים, בהם ניהלו הילדים אורח חיים רגיל: השתתפו בחוגים, ישנו במיטותיהם והלכו לחברים, כל זאת תוך שימוש במערכת אוטומטית האחראית להזרקת האינסולין. בכך נמנעו הילדים מעיסוק בשעות הלילה ובשעות היום באיזון רמות הסוכר.

את הפרויקט מובילים פרופ' משה פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר, ד"ר רויטל נימרי, מומחית באנדוקרינולוגיה וסוכרת מהמכון, צוות המהנדסים ערן אטלס, שחר מילר, אביאל פוגל ועידו מולר ושותפים לו אנשי צוות המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, המשמש כמרכז הארצי לסוכרת נעורים.

מחקר זה הוא חלק ממחקר בינלאומי, שבו נבחנת המערכת הישראלית, שותפים לו הצוות בשניידר וכן צוותים מגרמניה וסלובניה בראשות פרופ' תומס דנה ופרופ' תדה בטלינו.

בחודש יוני 2012 התקיים בהצלחה השלב הקודם של הניסוי, במסגרתו טופלו הילדים החולים בסוכרת באמצעות המערכת המצויה על מחשב נייד, במהלך לילה, כשהם ישנים בביתם ובכך נמנע מהם ומהוריהם העיסוק בשעות הלילה באיזון רמות הסוכר. אז שהה צוות המכון בחדר בקרה יעודי בבית החולים ומשם שלטו בניסוי ועקבו אחר רמת איזון הסוכר בדם של הילדים אשר ישנו במיטה בבתיהם.

לשלב זה קדם הניסוי במסגרת מחנה Dream Camp לילדים החולים בסוכרת, אשר התקיים בהצלחה בחודש אוקטובר 2011, במהלכו שהו 18 בני נוער במשך שלושה ימים במלון בקיבוץ מעלה החמישה. במהלך הלילות חוברו הילדים למערכת הפרויקט, כשצוות המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בשניידר, נמצא בחדר בקרה יעודי שהוקם במלון, ועקב אחר רמות הסוכר של הילדים הישנים בחדרים הסמוכים. תוצאות שלב זה של הניסוי פורסמו בחודש פברואר 2013 בעיתון הרפואי היוקרתי בעולם, New England Journal of Medicine.

"כל שלב במחקר מהווה בשורה אמיתית למיליוני חולי סוכרת המטופלים באינסולין, בארץ ובעולם. פרויקט הלבלב המלאכותי יאפשר שחרור מעיסוק תמידי במדידת רמות הסוכר והזרקות האינסולין וישמור על חולי הסוכרת מאוזנים לאורך זמן, דבר המצמצם משמעותית את הסיכוי לסיבוכים של המחלה", אמר פרופ' פיליפ.

כ־5,000 ילדים ובני נוער בארץ מאובחנים כחולים בסוכרת נעורים ועוד אלפי צעירים ומבוגרים בארץ חולים בסוכרת. מחלת הסוכרת דורשת ניטור מתמיד של התזונה ושל רמת הסוכר בדם ומחייבת את החולים להזריק לגופם אינסולין במשך כל שעות היממה כדי לפצות על תפקודו הלקוי של הלבלב. בשנים האחרונות מפתח צוות המכון לטכנולוגיות בסוכרת במרכז שניידר, הכולל מהנדסים, רופאים, אחיות ודיאטניות, את הפתרון הטכנולוגי "הלבלב המלאכותי" המיועד לילדים ומבוגרים הסובלים מסוכרת סוג 1.

מערכת ה MD Logic אשר פותחה במרכז שניידר, נותנת פתרון טכנולוגי ללבלב המלאכותי והיא כוללת חיישן שמוחדר לרקמה התת־עורית ומנטר את רמת הסוכר, ומשאבה המשחררת אינסולין. החיישן והמשאבה מחוברים למחשב המעבד את המידע ומגדיר את כמות האינסולין שיש לשחרר לגוף, על מנת לשמור את רמות הסוכר של החולה מאוזנות בתחום הנורמה. הפיתוח סוגר את הלולאה בין החיישן למשאבה ומשחרר את המטופל מהטרחה היום-יומית של הטיפול בסוכרת, מפחית חשש ממצבי היפורגליקמיה (מיעוט סוכר בדם) בעת שינה וצפוי לשפר משמעותית את איכות החיים של מטופלי הסוכרת.

המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, המרכז הארצי לסוכרת נעורים במרכז שניידר לרפואת ילדים הינו אחד המכונים הגדולים בעולם המטפל ביותר מ־1,600 חולי סוכרת בשנה ומקבל יותר מ־150 חולים חדשים כל שנה. המכון פעיל במחקר בסיסי וקליני מתקדם בכל תחומי האנדוקרינולוגיה והסוכרת.

עוד בנושא זה

הסרטון הוצג בכינוס "World diabetes congress" מלבורן, אוסטרליה

האם הפיתרון לסוכרת נמצא במחשב?
סוף עידן זריקות האינסולין? ניסוי שעורכים במרכז שניידר ל- 18 ילדים מנסה להחליף את הזריקות האינסופיות,
בבקרה ממוחשבת על רמות הסוכר בדם. "חדשות ערוץ 2" - 20.10.2011

Must See: The first trial with Artificial Pancreas system in a diabetes camp - Voice over in English
Channel 2 News - 20.10.2011

ניסוי בלבלב המלאכותי לראשונה מחוץ לכותלי בית החולים

01.11.11
מומחים ממרכז שניידר הפעילו, לראשונה בעולם, לבלב מלאכותי אצל ילדים חולי סוכרת ששהו בנופש, מחוץ לכותלי בית החולים. הפרוייקט מוגדר כפריצת דרך שתעניק פתרון ממשי לחולי הסוכרת.
"יתד נאמן"

חוקרים ישראלים פיתחו לבלב מלאכותי שיזרים אינסולין ללא זריקה לחולי סוכרת

22.04.10
במכון הארצי לסוכרת נעורים, שנמצא במרכז שניידר לרפואת ילדים בפתח תקוה,
פיתחו באחרונה מערכת אוטומטית לאיזון רמת הסוכר בדם.
"הארץ"